Procedure en certificaten

Het examen bestaat uit een meerkeuzetoets over de generieke kennis en een meerkeuzetoets op basis van casussen waarin je de kennis uit de generieke modulen toepast op een branche. De branches waaruit gekozen kan worden zijn:

  • AGZ (Ziekenhuis)
  • GGZ (Geestelijke gezondheidzorg)
  • GHZ (Gehandicaptenzorg)
  • VVT (Verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg)

De keuze voor de branche is vrij. Er wordt geen aantekening gemaakt op het te behalen Periodiek Registratie Certificaat. De beschikbare tijd voor het afleggen van het generieke examen is twee uur en voor het branchespecifieke examen anderhalf uur.

Voor wie is dit examen bedoeld?

A: voor verpleegkundigen die niet voldoen aan de door het ministerie vastgestelde criteria voor herregistratie en toch ingeschreven willen blijven in het BIG-Register.

B: Je bent een verpleegkundige en hebt een diploma in het buitenland behaald. Dan is inschrijving door de CIBG misschien nodig. De Advieswijzer van het CIBG geeft de benodigde informatie.

Toelatingseisen voor het examen

A: Je bent verpleegkundige en voldoet niet aan de eisen die door het ministerie zijn gesteld. Dan dien je in het bezit te zijn van:

  • Een diploma A, B of Z verpleegkunde
  • Het diploma HBO-V Verpleegkundige
  • Het diploma MBO Verpleegkundige (niveau 4) volgens de kwalificatiestructuur vanaf 1997
  • Een BIG-registratie(nummer). Indien je jouw BIG-registratienummer niet meer weet, kun je dit opvragen bij het BIG-register. Mocht je je na het behalen van het diploma nooit hebben laten inschrijven in het BIG-register, dan raden wij aan ook contact op te nemen met het BIG-register. Alleen zij kunnen beoordelen of je in het bezit bent van een diploma waarmee je ingeschreven kunt worden bij het BIG-register.

B: Verpleegkundigen met een diploma uit het buitenland:
Je bent een verpleegkundige en hebt een diploma in het buitenland behaald, dan dien je mogelijk te worden ingeschreven door de CIBG. De advieswijzer van het CIBG geeft de benodigde informatie.

Periodiek Registratie Certificaat

Na het behalen van het examen ontvang je een Periodiek Registratie Certificaat (PRC). Met dit certificaat kan je een aanvraag voor herregistratie bij het BIG-register indienen, zodra je hiervoor een oproepbrief ontvangen hebt.